Veel mensen met dun haar hebben problemen met het gezond houden van hun haar. Daardoor krijgen ze ook het probleem dat het niet meer snel groeit of erger nog bijna helemaal niet meer groeit. In een artikel van Xead worden hele goede adviezen gegeven over hoe je dun haar weer aan de groei kan krijgen.

In 20 stappen langer en gezonder haar,

Je haren lang, mooi en gezond laten groeien is geen extreem moeilijk proces. De dure producten die je bij de kapper koopt heb je er niet voor nodig, net zomin als allerhande vitamines en voedingssupplementen. Wat je er wel voor nodig hebt is gezond verstand, toewijding en veel geduld. Inderdaad, je haar lang laten groeien is meer een kwestie van wat je niet moet doen dan van wat je wel moet doen.

               

 

Als je deze stappen volgt, zul je niet alleen de kans hebben je haar lang te laten groeien, maar je haar zal ook in goede conditie zijn. Deze gids richt zich vooral op diegenen die hun haar extra lang willen laten groeien, tot aan het middel, de heupen, dijlengte, of misschien zelfs langer, maar iedereen kan er voordeel uit halen. Extreem lang haar in goede conditie houden vergt meer zorg en bewuste moeite dan meestal nodig is wanneer je je haar korter wil houden. Als je doel is om gezond haar te hebben, daarom niet extreem lang haar, kun je de volgende stappen in zekere mate aanpassen, terwijl je toch nog goede resultaten zult hebben. Als je je gezond verstand gebruikt en haarbeschadiging vermijdt, weet je dat je op de goede manier bezig bent.

Het is ook belangrijk te weten dat iedereen een ‘terminale haarlengte’ heeft. Dit is de maximum lengte die je haar zal groeien, gebaseerd op de actieve groeiperiode van de haarfollikels (de groeicyclus van individuele haarfollikels varieert tussen actief en non-actief zoals dit bepaald is volgens de genen). Je kunt niets doen om die genetisch bepaalde terminale lengte aan te passen.

Haaruitval, extreem droog haar of elke plotse verandering in de conditie van je haar kan een medische oorzaak hebben. Als deze symptomen in een ernstige mate voorkomen doe je er goed aan dit te bespreken met je huisarts.

 

 

1e stap.

1. De eerste stap om je haar lang te laten groeien, is veruit de belangrijkste. Deze stap is een absolute vereiste als je gezond haar wil, voor eender welke lengte, maar het is ook de moeilijkste stap. Als je beslist om je haar te laten groeien, is het beter om de bestaande schade aan je haar af te knippen. Dit kun je doen door gespleten punten individueel af te knippen, of door een knipbeurt. Onthoud dat, als je haar tot aan je middel komt, je punten tot zes jaar oud kunnen zijn, en gedurende die periode lopen ze hoe dan ook beschadiging op, hoe voorzichtig je ook bent.
Wanneer beschadigd haar niet afgeknipt wordt, kan het zorgen dat het haar afbreekt, waardoor het opnieuw gaat splitten. Om gezond lang haar te hebben is het dus beter om te starten met gezond haar.

 

2e stap.

 

2. Knip je haar regelmatig bij. Als je haar beschadigd is kan de schade verder omhoog gaan. Om dit te voorkomen is het beter de schade onmiddellijk af te knippen als ze zich voordoet.
Als je je huidige haarlengte wil behouden, kun je een centimeter of anderhalve centimeter per maand knippen (dit is de gemiddelde groei). Als je je haar lang wil laten groeien, kun je het 1 – 1,5 centimer per drie of vier maanden knippen. Tussen knipbeurten kun je wel gespleten puntjes afknippen. Hiervoor ga je in een klaar licht zitten (de zon is het beste), zo zie je de puntjes beter. Gebruik hiervoor enkel een goede kappersschaar, en gebruik die schaar ook enkel om haar te knippen, anders wordt ze bot en beschadigt ze je haar nog meer.
Als je dit regelmatig doet kunnen de knipbeurten zelfs langer uitgesteld worden.
Maar, als je haar schade begint te vertonen, moet je het vaker knippen. Beschadigt haar wordt niet langer – het breekt, en op termijn verergert de schade enkel.

 

3e stap.

 

3. Als je niemand hebt die je genoeg vertrouwt om je haar te knippen, probeer een kapsalon te vinden dat gespcialiseerd is in lang haar, of tenminste een specialist in dienst heeft. Onthoud dat de meeste kappers graag knippen, tenslotte hebben ze niet veel aan iemand die slecht een keer in de zoveel maanden eens binnenspringt. Als je haar kort en gestileerd is, ga je regelmatig naar de kapper, en spendeer je altijd geld om je kapsel te onderhouden. Als je kapper je ervan probeert te overtuigen dat je lange, gezonde haar geknipt moet worden, maak je beter dat je wegkomt! Overweeg enkel ‘advies’ gegeven door een kapper, familie of vrienden die het beste met je voorhebben en die weten wat je voor ogen hebt. Anders glimlach je vriendelijk en negeer je elk woord. Je bent niet te oud, te dun, te klein, te grijs, te eender wat om lang haar te hebben!

 

                                      

 

4e stap.

 

4. Vermijd zoveel mogelijk om hitte te gebruiken op je haar. Geen haardrogers, geen krultangen, geen warme krulspelden, en zeker geen steiltangen! Als je per se je haar wil droogblazen, hou het zo kort mogelijk, als je haar al bijna droog is, en met de temperatuur zo laag mogelijk. Als je toch verwarmde krulspelden wil gebruiken, gebruik zachte krullers, absoluut GEEN velcro krullers! Metalen krulspelden zijn veilig, als je het borsteltje eruittrekt.
Als je de krultang of steiltang regelmatig gebruikt, is gezond lang haar niet voor jou weggelegd.

 

5e stap.

5. Gebruik geen agressieve chemicaliën op je haar. Absoluut geen permanents en geen peroxide! Als je toch wil kleuren, gebruik haarkleuringen zonder peroxide of henna. Een haarkleuring met een laag peroxidegehalte is aanvaardbaar, maar een herhaald gebruik zal uiteindelijk de gezondheid van je haar beïnvloeden, het is onvermijdelijk. Geen permanenten of ontkrullen! Deze chemicaliën breken de interne structuur van je haar af om het kunstmatig weer op te bouwen. Vermijd ze absoluut.

 

6e stap.

 

6. Vermijd chloor- en zout water. Was je haar zo snel mogelijk na het zwemmen met shampoo. Minimaliseer het uitdrogend effect door je haar voor het zwemmen volledig nat te maken met gewoon water zodat het minder chloor of zeewater kan opslorpen, of je kunt ook een conditioner aanbrengen op je haar en het opsteken of vlechten, zo blijft je haar min of meer beschermd tijdens het zwemmen.
Als je vaak zwemt doe je er goed aan een goede badmuts te dragen. Zelfs dan kun je voor het zwemmen je haar met coniditioner insmeren, zodat het ten volle voordeel kan halen uit de extra lichaamswarmte die ontstaat tijdens het bewegen.
Als je veel tijd in de zon doorbrengt, gebruik je best een conditioner met een zonnefactor, of bedek je haar met een sjaaltje, een bandana, een pet of een hoed.

 

                                                

 

7e stap.

 

7. Wees extreem voorzichtig met welke accessoires je in je haar gebruikt. Gebruik liever geen metalen spelden, en gebruik zeker geen rubber elastiekjes! Ze breken je haar wanneer je ze er probeert uit te halen. Vermijd alles wat scherpe of ruwe randen heeft, zoals plastic kammen met ruwe naden of haarspelden met metalen klemmen. Doe nooit iets in je haar dat vastzit met velcro of veren. Als je iets uit je haar haalt en er komen haren mee uit, gebruik het niet meer in je haar.
Zachte, stoffen haarbandjes en -rekkers zijn ideaal, en je kunt er meerdere gebruiken als je haar erg lang is.

 

8e stap.

 

8. Draag je haar niet op de een of andere manier die stress veroorzaakt voor de individuele haren, zoals dunne vlechtjes of te vast opgedraaid haar. Als je je haar verzamelt om een vlecht, een staart of een andere stijl te maken, zorg er dan voor dat het niet te strak getrokken wordt, dit is slecht voor de wortels van je haar. Regelmatig het haar te strak trekken resulteert gewoonlijk in kale plekken!

 

9e stap.

 

9. Vermijd extreme diëten. Als je lichaam niet voldoende voedingsstoffen krijgt, krijgt je haar er ook geen! Zelfs als je vet probeert te vermijden, is het essentieel dat je niet alle vetten weglaat uit je dieet – je lichaam en je haar lijden er anders sterk onder. Als je calorieën beperkt, neem dan een multivitamine om zeker te zijn dat je lichaam en je haar alle voedingstoffen krijgen die ze dagelijks nodig hebben.

 

                                                 

 

10e stap.

10. Wees extreem voorzichtig met je haar wanneer het nat is. Wrijf je haar niet droog met een handdoek, maar knijp je lengte zachtjes tussen de handdoek, of wikkel je haar in een grote handdoek. Borstel je haar NOOIT wanneer het nat is, omdat het dan het kwetsbaarst is. Gebruik een kam met wijd uitstaande tanden om je natte haar te ontwarren. Eigenlijk is het steeds beter te kammen in plaats van te borstelen, met uitzondering van de volgende stap.

 

11e stap.

 

11. Wees voorzichtig waarmee je je haar in model brengt. Wanneer je een borstel gebruikt, neem dan een natuurlijk borstel van fijn haar. Deze zijn nuttig om de talg over je haar te verdelen (de natuurlijke beschermende olie van je haar) en om lossen haren te verwijderen. Als je haar zo dik is dat een bortsel van fijnhaar er niet door geraakt, dan zijn er verschillende gladde houten borstels op de markt die vriendelijk zijn voor je haar.
Wanneer je een kam met wijd uitstaande tanden gebruikt, is dit veel minder beschadigend, maar het is belangrijk om een kam te kiezen zonder ruwe of scherpe randjes die je haar schrapen. Als je geen naadloze kam kunt vinden, kun je ook de randjes van je kam gladder maken met een fijne vijl.
Kam je haar verschillende keren per dag om het uit de war te houden. Werk in kleine secties, begin met de punten te kammen en ga zo stukje per stukje naar de wortels toe. Klitten zijn een harde dobber voor je haar, en het is beter ze te vermijden. Kleine knoopjes die je niet uit je haar gekamd krijgt, ook niet met de hulp van conditioner, moeten uit je haar geknipt worden, en niet uit je haar getrokken worden!
Toupeer je haar nooit of te nimmer! Dit vernielt het gezondste haar in geen tijd!

 

12e stap.

12. Ontwar je haar volledig voor je het wast. Eens alle klitten weg zijn, kun je het borstel met je borstel van fijnhaar om losse haren te verwijderen, hierdoor verminder je de kans op knopen tijdens het wassen (en je afvoer zal minder snel verstoppen).

 

13e stap.

 

13. Laat je haar nu en dan eens vuil worden. De natuurlijke olie die je hoofdhuid produceert is goed voor je haar. Dus als je de deur niet uit moet, steek je haar op zodat het uit je weg en uit je gedachten is. Vergeet het niet te borstelen voor je het wast om de olie over je haar te verdelen, en vergeet ook niet de deur niet open te doen als er gebeld wordt!

 

                                  

 

14e stap.

14. Verzamel je haar niet allemaal boven op je hoofd als je het wast, dan vraag je om klitten. Breng je shampoo enkel aan de wortels aan en was je hoofdhuid. Dan kun je wat water toevoegen om het gemakkelijker naar je punten toe te verdelen, of je kunt ook gewoon de shampoo uitspoelen zonder de shampoo eerst in je lengte te masseren: het schuim loopt over je haar bij het spoelen en maakt zo je haar voldoende schoon zonder te sterk ontvettend en uitdrogend te werken – zo vermijd je het vette wortels/droge punten fenomeen. Een nog betere methode is eerst coniditoner aan te brengen op je haarlengte voor je shampoo gebruikt op je hoofdhuid: je punten profiteren ervan en ze zijn beschermd tegen de detergenten in de shampoo. Nadat je de shampoo in je hoofdhuid gemasseerd hebt, spoel je de conditioner en de shampoo samen uit.
Gebruik conditioner na elke wasbeurt, ook na bovenstaande methode! Deze gebruik je vooral op je punten en je lengte. Als je een droge hoofdhuid hebt, kun je de conditioner over je gehele haar aanbrengen, anders hou je het best bij de lengte alleen. Ontwar je haar voorzichtig terwijl de conditioner inwerkt en terwijl je het uitspoelt, hierdoor zal je haar gemakkelijker te ontwarren zijn na het wassen.

 

15e stap.

15. Je kunt ook enkel conditioner gebruiken om je haar te wassen. In plaats van je haar te ontvetten zoals shampoo dat doet, maakt de conditioner alle vuil los van je haar waardoor je het gewoon uitspoelt.
Het belangrijkste waar je voor moet zorgen is voldoende conditioner te gebruiken en het minstens tien minuten te laten inwerken, je hoofdhuid te masseren en zorgvuldig te spoelen.

 

16e stap.

 

16. Spoel je haar uit met zo koud mogelijk water. Hierdoor gaan de ‘haarschubben’ sluiten waardoor je haar minder kans heeft in de war te raken en te breken, maar tegelijkertijd krijg je hierdoor ook gladder, glanzender haar. Je gelooft het misschien niet, maar het went, en je wordt er lekker door opgepept!

 

17e stap.

17. Als je haar heel grof is, of sterk krullend, of als je het advies uit stap 1 niet gevolgd hebt en je haar beschadigd is, kun je een leave-in conditioner gebruiken bovenop je gewone conditioner die je wel uitspoelt. Je kunt ook een kleine hoeveelheid van je favoriete coniditioner gebruiken, of enkele druppels olie. Wees hier echter voorzichtig mee, je haar kan er gemakkelijk weer vettig uitzien. Als je te weinig hebt kun je nog altijd een beetje extra nemen.

 

                                               

 

18e stap.

 

18. Word vertrouwd met de ingrediënten in de producten die je gebruikt. Eens je weet wat er welk resultaat heeft op jouw haar, zul je gemakkelijker producten kunnen kiezen die het beste zijn voor jouw haartype. Bijvoorbeeld: sommige mensen vinden dat hun haar niet goed reageert op producten die siliconen bevatten. Elk ingrediënt dat eindigt op ‘-cone’ in de bestanddelenlijst is gewoonlijk een siliconederivaat en moet vermeden worden door diegenen die er gevoelig voor zijn.
Hoe dan ook is het belangrijk te kijken wat werkt voor jouw haar, en daarbij is de bekendheid of de prijs van het product niet belangrijk.

 

19e stap.

19. Geef je haar minstens eens per maand een intensieve behandeling, zelfs als het gezond is. Als je haar droog of beschadigd is, kun je dit wekelijks doen. Hiervoor kun je een haarmasker gebruiken, of een gewone voedende conditioner die je geruime tijd op je haar laat,, of een behandeling met warme olie.

 

20e stap.

20. Vermijd wrijving op je haar zoveel mogelijk. Slaap niet met je haar los, of gebruik een satijnen kussensloop. Hierdoor verminder je klitten. Als je haar heel lang is en klem raakt tussen autoraampjes, gordels, deuren, of zelfs onder je achterwerk wanneer je gaat zitten, is het belangrijk om te onthouden dat al deze zaken je haren kunnen beschadigen. Draag je haar gevlochten of opgestoken wanneer je kunt, om dagelijkse wrijving en schade te vermijden. Want, wat alle fabrikanten van haarverzorgingsproducten ook mogen beweren, Voor beschadigd haar helpt enkel de schaar!

Bron: http://plazilla.com/in-20-stappen-langer-en-gezonder-haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>