Een aantal haartypes zijn dunner dan andere. Ook heeft (natuurlijk) leeftijd hier mee te maken. In de verschillende stadia van je leven zal je ook ander haar krijgen. Een uitleg hierover.

Afhankelijk van leeftijd en plaats op het lichaam bestaan er drie opgebouwde haartypes:

LANUGOHAAR
Bij de ongeboren vrucht in de baarmoeder vindt men zacht, krullend en niet gepigmenteerd zogenoemd lanugohaar. In de zevende maand van de zwangerschap wordt dit haar afgestoten.

VELLUSHAAR (WOLHAAR)
De plaats van het lanugohaar wordt na de geboorte ingenomen door vellushaar. Dit is te vergelijken met het onderhaar van het dier. Het is zacht en niet gepigmenteerd en ten hoogste 2 centimeter lang. Op hoofd, wenkbrauwen en oogleden groeit vanaf de geboorte meteen het uiteindelijke (terminaal)haar. Sommige vellusharen veranderen gedurende de puberteit en tot het twintigste jaar in terminaalharen. Op hoofd, wimpers en wenkbrauwen groeit vanaf de geboorte meteen het uiteindelijke terminaalhaar.

TERMINAAL HAAR
Is dik, lang en bevat de meeste haarkenmerken. Afhankelijk van de individuele haarkleur is het ook gepigmenteerd. De hoofdhuidbeharing, de wimpers en wenkbrauwen bestaan al bij de geboorte uit terminaalhaar. Aan het lichaam wordt het vellushaar bij mannen in het begin van de puberteit tot ongeveer 90% stap voor stap door terminaalhaar vervangen, bij de vrouw daarentegen voor ongeveer 35%

Bron: http://www.hairweb.nl/haar-haarfeiten-haargroeicyclus.htm

Als je dus volwassen bent heb je terminaal haar. Dit haar heb je het langste in je leven en kan heel lang worden. Om je haartype te herkennen kan je het beste onderstaande stuk lezen van Myblackhair. Zij leggen je uit welk type haar je hebt aan de hand van foto’s en voorbeelden van bekende mensen.

Welk Haartype Heb Jij?

Een goede manier om je haar beter te verzorgen, is om erachter te komen welke haartype je hebt. Eén van de meest populaire methoden om haar te classificeren is bedacht door Andre Walker, een haarstylist voor The Oprah Winfrey Show en auteur van het boek “Andre Talks Hair”.  Andre’s classificatie systeem is gerangschikt van type 1 tot type 4. Lees, vergelijk en kies jouw haartype!


Type 1: Stijlhaar

Mortons

1 Ziyi Zhang

Stijlhaar is het meest veerkrachtige haartype. Het beschadigd niet snel, maar het is zeer moeilijk om er krullen in te krijgen. Omdat de vetafscheiding gemakkelijk van hoofdhuid tot in de puntjes van het haar kan komen, zonder de interventie van krullen, is het de meest vette haarstructuur van alle haartypes.

Type 2: Golvend haar

Megan Fox 2a

haartype-2b-sheryl-crow

2B Sheryl Crow

2C Shakira

2C Shakira

Dit is vrij ongebruikelijk, golvend haar met een S-patroon erin. Haartype 2 is onderverdeeld in 3 subcategorieen:
2A: Fijn en dun
2B: Middelgroot
2C: Dik en ruw
Type 2A is zeer goed te behandelen. Je kunt het bijvoorbeeld makkelijk uit fohnen in een stijle coup of iets meer krullen erin zetten. Haartypes 2B en C zijn wat lastiger om in stijl te brengen en wordt sneller ‘kroezig’.


Type 3: Krullend haar

3A Yolanthe

3A Yolanthe

3B Tracee Ellis Ross

3B Tracee Ellis Ross

3C Jill Scott

3C Jill Scott

Als je een haartype 3 nat maakt, wordt het heel erg stijl. Wanneer het haar is opgedroogd, komen de krullen weer terug. Het is, in zijn natuurlijke staat, makkelijk te behandelen en je kunt het makkelijk met een haarfohn stijl maken. Haartype 3 is glazend met “spingerige” krullen en zeer elastisch. Je kunt deze haartype ondervelden in 3 subcategorieen:
3A: Dit zijn grote, glanzende krullen. Hoe korter het haar, des te minder krullen het heeft (en des te stijler het is). Met langer haar, worden de krullen beter zichtbaar.
3B: Een middelgrote hoeveelheid aan krullen. Je kunt het vergelijken met een kurkertrekker.
3C: Dit type haar wordt niet in het boek van Andre Walker genoemd, maar zou volgens vele wel genoemd moeten worden. Deze krullen worden omschreven als strak. De krullen zijn kroezig of zeer strak gekruld.

* Het kan zijn dat jouw haar een combinatie van de verschillende haartypes(3) is. Krullend haar bestaat meestal uit een combinatie van veschillende texturen.*

Type 4: Kroeshaar

4A Teyana Taylor

4B Erykah Badu

4B Erykah Badu

 

Volgens Andre Walker is je haar kroezig of zeer sterk gekruld, als het in haartype 4 valt. Over het algemeen is dit type zeer breekbaar (het heeft namelijk veel vocht nodig). Het haar lijkt ruw, maar is eigenlijk heel fijn. De haren zijn in grote bundels dicht bij elkaar ‘ingepakt’. Haartype 4 zal als het gezond is, niet glanzen maar eerder zacht aanvoelen.

Ook is dit haartype onder te verdelen in subcategorieen:
4A: Strak gerold haar dat, wanneer het wordt uitgerekt, een S-patroon geeft.
4B: Is minder krullerig, maar heeft een Z-patroon. In plaats van krullen, buigt het haar in scherpe hoeken.

Bron: http://www.myblackhair.nl/welk-haartype-heb-jij/

Als je eenmaal weet welk type haar jij hebt kan je het behandelen om het dikker te maken of in ieder geval dikker te laten lijken. Een aantal methoden die de Haarstichting aanraad.

Hoe kan je zorgen voor meer volume in je haar?

Volume in het haar is de trend van nu. Veel mensen hebben van nature echter niet veel volume in het haar. Er zijn verschillende manieren om extra volume te krijgen in je haar. Die manieren worden in dit artikel uiteengezet.

 

Meer volume in het haar is afhankelijk van het kapsel en begint bij een goede coupe. Een goede kapper is in staat om jou zo te knippen dat je haar zo veel mogelijk volume kunt geven. Hiervoor wordt meestal een kapsel met lange lagen aangeraden. Wat ook kan bijdragen aan een optisch mooier volume, zijn goed gezette highlights. Door de lichtval lijkt je haardos dan niet alleen levendiger, maar ook voller.

 

Volumegevende producten
Volumegevende producten zijn een vereiste als je meer volume in je haar wilt krijgen. Het is daarom verstandig om je haar te wassen met een shampoo die volume geeft. Daarna kan je het beste gebruik maken van een lichtgewicht conditioner. Veel normale shampoos en conditioners maken het haar zwaarder dan nodig is, waardoor het onmogelijk wordt gemaakt veel volume aan je haar te geven. Let er ook op dat je niet te veel conditioner gebruikt, want dit verzwaart het haar. De conditioner moet zoveel mogelijk worden aangebracht op de haarpunten en daarna goed worden uitgespoeld. Voordat er andere producten in je haar mogen worden gedaan, moet het haar handdoekdroog zijn, stylingproducten en water gaan namelijk niet goed samen.

 


Begin bij de wortels
Wanneer je volume aan je haar wilt geven, begint dit al bij de haarwortels. Zodra het haar op je hoofdhuid volume heeft volgt de rest vanzelf. Om dit te creëren kies je voor een root liftende- of volumespray. Spray dit op de plekken waar je meer volume wilt. Heb je geen volumespray? Kneed dan wat mousse in je haar. Maar niet te veel, want daarvan wordt je haar vettig. Spuit ook nooit mousse in je haarpunten. Dit maakt je haar zwaarder, waardoor je volume snel weer weg is.

 

Föhn je haar
Wanneer de mousse of spray is aangebracht, kan je aan de slag gaan met de föhn. Zorg er in eerste instantie voor dat het meeste vocht uit het haar is door het op een grove manier te föhnen. Föhn daarna je haar met je hoofd ondersteboven. Een ronde borstel kan vervolgens worden gebruikt voor extra volume. Zet de borstel bij de haaraanzet en werk het haar pluk voor pluk af. Als je het volume lang wilt behouden, is het verstandig om nog een goede dosis haarlak op je haar te sprayen.

 

Extra tip
Wanneer je in de ochtend niet zo veel tijd hebt om op deze manier meer volume te geven aan je haar, kan je ook eenvoudig voor het slapengaan het volgende doen. Was je haar voor het slapengaan, kam dit netjes uit en maak een nonchalante staart boven het hoofd. Hierna kan je gewoon gaan slapen Heb je in de ochtend geen tijd om je haren te stijlen en te föhnen? Een eenvoudige manier om extra volume te creëren is voor het slapengaan je haren te wassen. Kam dit netjes uit en maak een nonchalante staart bovenop je hoofd. Je haar droogt dan in vorm en er ontstaat een kleine slag in je haar.


Bron: http://www.haarstichting.nl/actueel/nieuws/Hoe-kan-je-zorgen-voor-meer-volume-in-je-haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>