Veel mensen hebben last van haaruitval als gevolg van het ouder worden of verandering van het eetpatroon. De oorzaken kunnen uiteenlopen maar er zijn ook een aantal oplossingen te vinden die je zelf heel makkelijk of soms wat moeilijker kan implementeren in je leven zodat je haar minder snel uitvalt.

Dé 2 oorzaken van haaruitval bij vrouwen – en 15 oplossingen

 

HELP, HOE KRIJG IK WEER DIKKER HAAR?

Miljoenen vrouwen hebben last van haaruitval. Dit zijn de 2 meest voorkomende oorzaken én de mogelijke behandelingen.

Tekst: © Marjan Hopman

Wordt je haar steeds dunner? Of heb je opeens last van hevige haaruitval? Meer dan de helft van de vrouwen krijgt in haar leven een vorm van haaruitval. De eerste stap wanneer je haar verliest, is de oorzaak achterhalen. Dit zijn de 2 meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen plus de mogelijke behandelingen.

Chronisch haaruitval
en steeds dunner haar:

alopecia androgenetica

 

Wat merk ik ervan?
Je haar wordt geleidelijk, vaak in de loop van een aantal jaren, over je hele hoofd steeds korter en dunner (je krijgt babyhaar). Op een gegeven moment zie je je hoofdhuid door je haar heen.

Hoe ontstaat alopecia androgenetica?
De precieze oorzaak van alopecia androgenetica, ook wel genoemd: haarverlies volgens het vrouwelijk patroon, is nog niet bekend. Maar deskundigen denken dat deze vorm van haaruitval ontstaat doordat het mannelijke hormoon testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Deze omzetting gebeurt met behulp van een enzym (5-alfa-reductase type II) dat in het talgkliertje van haarfollikels zit.
DHT is de vijand van je haar: het laat de haarfollikels verschrompelen. Uit die follikels kunnen dan geen haren meer groeien of alleen veel dunnere. Haarverlies door alopecia androgenetica is blijvend en bijna altijd onomkeerbaar.

Een eenvoudig product voor meer en dikker haar is Alline Procap.

Wanneer krijg je alopecia androgenetica?
Alopecia androgenetica is erfelijk: je loopt meer risico als kaalheid voorkomt in je familie. Alopecia androgenetica komt na de puberteit op elke leeftijd voor, maar je krijgt er wel meer kans op met het ouder worden. Heeft naar schatting 3 tot 6 procent van de vrouwen jonger dan 30 jaar alopecia androgenetica, boven de 70 lijdt ongeveer 1 op de 3 vrouwen aan deze vorm van haarverlies. Hoewel de mate van haaruitval erfelijk is bepaald, ontstaat alopecia androgenetica vaak in de overgang als de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen en je relatief hogere testosteronspiegels krijgt.

Wat kan ik tegen alopecia androgenetica doen?
Hoe eerder je naar de endocrinoloog of dermatoloog gaat voor behandeling van alopecia androgenetica, hoe beter. Want als je niets doet wordt het haar steeds dunner en eenmaal uitgevallen haar komt vrijwel nooit meer terug, vertelt dermatoloog Antonella Tosti van de universiteit van Bologna in Italië. Zij deed een groot onderzoek naar de oorzaken en behandeling van haaruitval. Dit zijn behandelingen die alopecia androgenetica bij vrouwen kunnen stoppen:

● Minoxidil lotion
Tweemaal per dag Minoxidil lotion aanbrengen op de hoofdhuid voorkomt of vermindert bij meer dan de helft van de vrouwen verdere verdunning van het haar. Uit onderzoek blijkt dat de 5% oplossing vaak beter werkt dan die van 2%.
Let op: 3 tot 5 procent van de vrouwen die minoxidil gebruiken krijgt fijne haargroei in het gezicht. Na stoppen met de lotion verdwijnt deze haargroei weer.

● Diane®-35 pil / Cyproteronacetaat
De Diane®-35 pil bevat het anti-androgeen, ofwel antimannelijke stof, cyproteronacetaat (2 mg) dat de verdunning van het haar kan remmen en de haargroei iets zou kunnen stimuleren. Voor meer resultaat wordt deze anticonceptiepil vaak gecombineerd met 50 tot 100 mg cyproteronacetaat pillen. Deze pillen kunnen na de menopauze ook op zichzelf worden geslikt.
Let op: De zeer vaak voorkomende bijwerkingen van cyproteronacetaat, zoals depressie, hoofdpijn en verminderd libido, zijn niet mis. In Amerika zijn deze pillen vanwege de ernstige bijwerkingen verboden.

● Finasteride
Finasteride gaat de werking van de mannelijke geslachtshormonen tegen en remt het enzym 5-alfa-reductase type II. ‘Finasteride is bij ongeveer een derde van de vrouwen effectief’, weet dermatoloog Antonella Tosti.
Let op: Bij deze tabletten moet je onder medische controle blijven en mag je absoluut niet zwanger worden, omdat ze een grote kans op aangeboren afwijkingen van het kind geven.

● Anticonceptiepil / Hormoonaanvulling
Volgens de American Hair Loss Association kunnen de anticonceptiepil en hormoonaanvulling (in de overgang) alopecia androgenetica vaak stoppen,mits ze een progestageen bevatten dat weinig androgene eigenschappen heeft (zoals gestodeen, desogestrel of drospirenon).
Let op: Hormonale anticonceptie en hormoonpreparaten die een progestageen bevatten met veel androgene eigenschappen (zoals norgestimaat of levonorgestrel) kunnen alopecia androgenetica juist uitlokken of verergeren.

Plotselinge, hevige haaruitval:
telogeen effluvium


 

Wat merk ik ervan?
Je krijgt last van plotselinge en hevige haaruitval. Er liggen bijvoorbeeld opeens veel meer haren dan anders in het putje van de douche of je schrikt van het aantal haren dat in je borstel achterblijft.

Hoe ontstaat telogeen effluvium?
Telogeen effluvium is een natuurlijke reactie van je lichaam op een vorm van stress. Daardoor komt meer haar tegelijkertijd in de telogene fase ofwel rustfase dan de normale 10 procent, en verlies je meer dan het normale aantal van 50 tot 100 hoofdharen per dag.

Wat kan ik tegen telogeen effluvium doen?
Wanneer je de oorzaak of trigger van telogeen effluvium wegneemt, gaat je haar in drie tot negen maanden tijd vanzelf weer normaal groeien. Wanneer echter niet de juiste diagnose wordt gesteld kan het haarverlies chronisch worden.
Om de oorzaak te vinden, moet je nagaan wat er ongeveer drie maanden vóórdat het haarverlies is begonnen, is veranderd. Want zolang duurt het voordat je haar met uitvallen reageert.

Dit zijn de mogelijke oorzaken van plotselinge haaruitval door telogeen effluvium:

● Bevalling
Tijdens de zwangerschap krijg je vaak een dikkere bos haar, doordat het meeste haar langer in de groeifase blijft door de hoge oestrogeenspiegels. Maar wanneer na de bevalling de oestrogeenspiegels weer dalen, komt veel van dat haar tegelijkertijd in de rustfase en valt het alsnog uit. Dermatoloog Antonella Tosti: ‘Het haarverlies begint vaak twee tot vier maanden na een bevalling. Meestal stopt het vanzelf na een halfjaar, maar het kan soms ook wel een jaar duren.’

● De pil: stoppen óf beginnen
Wanneer je stopt met de pil, kun je, net als na een bevalling, door de daling van de oestrogeenspiegels last krijgen van haarverlies.
Maar ook wanneer je begint met de pil, of een andere vorm van hormonale anticonceptie, kan na drie tot vijf maanden haaruitval ontstaan. Dit gebeurt vaak wanneer de pil een progestageen bevat met veel androgene eigenschappen. De oplossing: gebruik anticonceptie met een progestageen met weinig androgene eigenschappen.

● Hormoonaanvulling in de overgang
Sommige progestagenen in hormoonaanvulling hebben veel androgene eigenschappen en kunnen daardoor haaruitval veroorzaken. Antonella Tosti: ‘Het is daarom belangrijk hormoonaanvulling met een progestageen te kiezen dat geen androgene eigenschappen heeft.’

● Medicijnen
Veel medicijnen hebben haaruitval als mogelijke bijwerking, waaronder bloedverdunners, cholesterolverlagers en antidepressiva.

● IJzertekort
IJzertekort is een bekende oorzaak van haaruitval. Met een eenvoudige bloedprik kan de huisarts vaststellen of je ijzertekort hebt. DermatoloogAntonella Tosti: ‘Een ferritinewaarde van 10-15 ng/ml wordt over het algemeen als normaal beschouwd. Maar ik adviseer bij haarverlies al bij ferritinespiegels onder 30 ng/ml ijzersupplementen te gebruiken, net zolang totdat een concentratie van 70 ng/ml is bereikt.’

 Schildklierafwijking
Zowel een trage schildklier als een te snel werkende schildklier kan haarverlies veroorzaken. Met medicijnen (bij een trage schildklier levothyroxine tabletten, en bij een te actieve schildklier vaak carbimazol) kan een schildklierafwijking eenvoudig worden behandeld.

● Stress
Spanningen kunnen tijdelijke verdunning van het haar veroorzaken en maken genetisch haarverlies erger. Rust en ontspanning is beter.

 Te snel gewichtsverlies
Door het volgen van een crashdieet kun je haaruitval krijgen, maar ook na een maagverkleining (gastric bypass).

 Andere oorzaken
‘Haaruitval kan ook worden verergerd door overmatige blootstelling aan de zon, roken, een ernstige infectie en hoge koorts’, vertelt dermatoloog Antonella Tosti. Haar advies: ‘Wanneer je haar wekenlang achtereen blijft uitvallen, ga dan naar de dokter.’

 

Een eenvoudig product voor meer en dikker haar is Alline Procap.

 

Bron: http://www.leeftijdlozeschoonheid.nl/Artikel/D%C3%A9-2-oorzaken-van-haaruitval-bij-vrouwen—en-15-oplossingen-A108.php

Haarstichting
Ga voor meer informatie over haaruitval, het vinden van een betrouwbare behandelaar, en voor lotgenotencontact naar de website van de Nederlandse Haarstichting.